Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπρατταν ληστείες και κλοπές σε βάρος διερχόμενων πολιτών και τουριστών

85
Κλοπή Κινητού
Κλοπή Κινητού

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες και κλοπές σε βάρος διερχόμενων πολιτών και τουριστών

Δρούσαν στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, περιοχή Ακρόπολης, λόφο Φιλοπάππου κ.λπ

Συνελήφθησαν τέσσερις (4) υπήκοοι Αλγερίας, μέλη της σπείρας

Εξιχνιάσθηκαν εννέα (9) περιπτώσεις ληστειών και τέσσερις (4) κλοπών

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες και κλοπές σε βάρος διερχόμενων πολιτών και τουριστών στην περιοχή της Ακρόπολης και στο Λόφο του Φιλοπάππου.

Η εξάρθρωση επετεύχθη με τη σύλληψη, τις απογευματινές ώρες της 28 Φεβρουαρίου 2018, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στην οδό Ερμού, τεσσάρων (4) υπηκόων Αλγερίας ηλικίας 16, 17, 19 και 21 ετών, μελών της σπείρας

Οι συλλήψεις πραγματοποιηθήκαν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής (Ομάδα ΖΗΤΑ) σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των ληστειών και διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παράβαση του Νόμου περί όπλων, ενώ αναζητούνται οι συνεργοί τους.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, οι προαναφερόμενοι κατηγορούμενοι από τριμήνου και πλέον, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη συστηματική διάπραξη ληστειών και κλοπών σε βάρος πολιτών και τουριστών

Ως προς τη μεθοδολογία – τρόπο δράσης (modus operandi), τα μέλη της σπείρας κινούμενα σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας και κυρίως σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (περιοχή Ακρόπολης, λόφο Φιλοπάππου κ.λπ.), αρχικά στοχοποιούσαν άτομα, και στη συνέχεια τα προσέγγιζαν και αφαιρούσαν χρήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα, με χρήση ή απειλή σωματικά βίας, καθώς και απειλή μαχαιριών.

Σε άλλες περιπτώσεις προσέγγιζαν τα θύματά τους και χωρίς να γίνονται αντιληπτοί τους αφαιρούσαν τσάντες, πορτοφόλια και άλλα αντικείμενα.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν εννέα (9) περιπτώσεις ληστειών και τέσσερις (4) κλοπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή Ανηλίκων και για τους δύο ενήλικες εκδόθηκαν εντάλματα προσωρινής κράτησης.